Aan alle bewoners van de Fluwelen Orteliusstraat
(de Orteliusstraat tussen de Erasmusgracht inclusief de hoekwoningen en de Jan van Galenstraat)

 

Beste ‘straatburen’

 

Er gebeurt weer veel in onze buurt en ook in onze straat de aankomende tijd, daarom weer even tijd voor een update

 

1)      Renovatie Fluwelen Orteliusstraat

2)      Start boekje Fluwelen Orteliusstraat

3)      Bos en Lommer plantsoen

4)      Kinderen op de basisschool de Springplank (achter ons in de Robert Scottstraat)

5)      Evaluatie Hoofdweg

6)      Buurt Activiteiten

 

 

1)      Renovatie Fluwelen Orteliusstraat!

De start van de renovatie van de Orteliusstraat was oorspronkelijk gepland in het laatste kwartaal van 2010. Door de samenvoegingen van de stadsdelen en de heroverwegingen van de financiŽle situatie is dat uitgesteld. In het laatste bewonersoverleg van onze buurt op 21 februari hebben we van het stadsdeel te horen gekregen dat dit binnenkort wel van start gaat. De start is normaliter een meespraak ronde en de verwachting is dat dit in april 2011 van start zal gaan. Voor diegenen die dan denken dat dit van de zomer wel klaar is moet ik de verwachting wel even temperen. Als het definitief ontwerp klaar is, is er nog een wachttijd van ca 18 maanden voor alle betrokken partijen om hun plannen klaar te maken (denk aan de riolering, de kabelmaatschappij enz).

 

2)      Start boekje Fluwelen Orteliusstraat 30 maart 19.30

Al eerder melden we dat een idee hadden om een boekje door en voor Fluwelen Orteliusstraat te schrijven.

Grondgedachte van dit idee is dat we samen met mensen uit de straat een boekje over onze straat schrijven waarbij in principe elke nr (276 huishoudens)† worden benaderd. Daarnaast algemene informatie, thema’s, statistieken, foto’s en wellicht video (via dvd en/of website).

Doel: samen iets doen en een leuk tijdsdocument maken.

Welnu op woensdag 30 maart a.s. wilden we starten met een regiegroep waarbij een planning wordt gemaakt. We willen graag ALLE ideeŽn meenemen en we willen graag alle expertise uit de straat laten meedoen. Dit project wilden we na deze start bijeenkomst ook als buurtinitiatief aanmelden omdat we voor het drukken van het boekje† ne de feestelijke gebeurtenis van het uitkomen (straatfeest?) subsidie wilden aanvragen.

Dus als je iets wilt bijdragen in de vorm van interviews, foto’s, research van de straat, boekbinden, video, ideeŽn of wat dan ook: meld je aan via info@fluwelen-Ortelius.nl en/of kom gewoon naar de start bijeenkomst 30 maart 2011 19:30 in ons buurtcentrum RoSco (Robert Scottstraat 32)

 

3)      Bos en Lommer plantsoen 15 maart 19:30

Dinsdag 15 maart 2011 19:30 uur is het definitieve ontwerp in de raad van Amsterdam West.† Als alles meezit wordt dan het definitief ontwerp goedgekeurd en kunnen we tzt van een mooi plantsoen gaan genieten. Zie de stukken op de Amsterdam West site http://west.notudoc.nl/cgi-bin/meeting.cgi/action=view/id=24 en klik dan op de paperclip voor de stukken.

 

4)      Kinderen op de (vrede) basisschool de Springplank (achter ons in de Robert Scottstraat) 17 maart 20.00

Op donderdag 17 maart vind er een voorlichtings bijeenkomst plaats over basisschool in onze achtertuin de Springplank in de Robert Scottstraat 28-30

Er zijn vergevorderde plannen om hier een brede(re) school van te maken met oa voor/tussen/naschoolse activiteiten enz. In de nabije toekomst verwacht men op deze school ook kinderen van de nieuwbouwwoningen de Laan van Spartaan. Dus ook speciaal voor bewoners van de Orteliusstraat, heb je kinderen in de leeftijd van -1 tot 4+ kom dan naar deze bijeenkomst.

Zie de bijlage voor verdere informatie.

 

5)      Evaluatie Hoofdweg

In 2010 is de Hoofdweg grotendeels tot tevredenheid gerenoveerd, bomen terug, meer ruimte voor parkeren van fietsen en auto’s, voortuinen aangepakt, en ook eindelijk de aanpak van de hoekpanden Jan van Galenstraat door de woningbouwverenigingen. Toch mist er node een evaluatie en die gaar er dus dankzij het bewonersoverleg komen. Dis is vrij bijzonder, want dat gebeurt normaliter nooit. We houden je op de hoogte wanneer deze evaluatie er komt.

 

6)      Buurt en buurt activiteiten

Wat is de Robert Scottbuurt?† Amsterdam West is verdeeld in 4 wijken die bijna gelijk zijn aan de oude stadsdelen: Westerpark, Oud-West, de Baarsjes en Bos en Lommer.† Bos en Lommer is verdeeld in 6 buurten (en de Laan van Spartaan aan de overkant van de snelweg en het westelijk havengebied)

Van alle buurten is de Robert Scottbuurt de kleinste buurt met 2439 inwoners en de Staatsliedenbuurt de grootste met 14551 bewoners.
De Robert Scottbuurt wordt begrensd door De A10, Jan van Galenstraat, Mercatorstraat, oneven kant van de Hoofdweg (even kant is Erasmusbuurt), en de Bos en Lommerweg. Het Bios en Lommerplantsoen met Gakgebouw de Boeg, Fossa en hoort dus ook bij de Robert Scottbuurt .

We hebben sinds vorig jaar een echt buurtcentrum RoSco in de Robert Scottstraat 32 waar de buurt gebruik van maakt. Wist je dat er bijv. vrouwenochtenden, huiswerklas, vliegtuigmodellen bouw en allerlei andere activiteiten plaatsvinden. Achter RoSco is ook de buurtproeftuin. Woon je op 1-hoog of 2-hoog (of misschien toch op hs J ) en wil je samen met anderen mensen uit de buurt iets in een tuin doen? Kom dan eens kijken. Ook wordt hier het bewonersoverleg gehouden en heeft de woningbouwvereniging, de politie en de portefeuillehouder van onze buurt (Hetty Welschen) hebben daar regelmatig spreekuur. Als Orteliusstraatcomitť maken we soms ook gebruik van deze ruimte (zie bijv. punt2)

 

 

Met vriendelijke groet
het straatcomitť Fluwelen Ortelius
Annelies, Paul, Tjerk, Wiebe, Thea

Orteliusstraat Email: info@fluwelen-Ortelius.nl
Orteliusstraat Website: http://www.fluwelen-ortelius.nl/
Orteliusstraat Discussiegroep:
http://groups.google.com/group/fluwelenortelius

Amsterdam West http://www.west.amsterdam.nl/

Buurtparticipatie: http://www.buurtparticipatie.nl/