Beste straatgenoten,

 

Volgens de weerman is het 1 december geweest en dan is de meteorologische winter begonnen.
Daar moest ik wel even om glimlachen. Ik ben al van een iets oudere stempel en vroeger had je maar 1 soort winter die begon op 21 december en dan was het ook koud en konden we schaatsen op de grachten … 

 

Prachtige speech gehoord van Jan Terlouw in de DWDD. Wat je daarvan bijbleef was het verhaal van de touwtjes uit de brievenbus: we vertrouwden elkaar en je kon gewoon een touwtje uit de brievenbus hangen zodat de kinderen de deur konden opendoen. Uiteraard was de welvaart toen wel wat minder en viel er niets te halen maar misschien waren we toen wel net zo gelukkig of misschien nog wel gelukkiger…

Daarom, ben ik blij dat we op kleine schaal in ons ‘stadsdorpje’ de Fluwelen-Ortelius elkaar soms wat beter kennen en met kennen komt hopelijk ook het vertrouwen …

 

2010 01 06 dc01097 Orteliusstraat - de kerstboom buiten, besneeuwd fietsenrek

 

Feestdagen: 9 december Orteliusstraat bij 328 feestelijke kerstbomen verkoop met Glhwein en warme chocolademelk

Nu het weer december is even aandacht voor Sint en kerst. Voor de Sint hebben we nog geen straat traditie maar voor de kerst gaan we er n maken.  Dus schrijf de datum, tijd en plaats in je agenda en maak deze unieke gebeurtenis mee.

 

Erjen en Heleen wonen nu al een aantal jaren in de straat. Voor de  kerst maken ze altijd een feestje van de traditionele kerst. Erjen huurt dan een busje en haalt zelf de kerstbomen uit de omgeving van zijn roots, inviteert zijn vrienden en buren en bouwt een feestje met glhwein en chocolademelk en verkoopt de bomen zodanig dat hij quitte speelt. Op n van de ‘meet-and-greet-the-street’ dagen toen we hem spraken werd toen het idee geboren om dat gezamenlijk met de straat te doen!
Op 9 december 19:00 in de buurt van Orteliusstraat 328, ijs en weder dienende, start een nieuwe traditie: de ‘Fluwelen-Ortelius kerstfair’!  Vanaf 19:00 uur staan we dan klaar met kerstbomen, warme chocolade en glhwein.

Zoals gewoonlijk bouwen we gewoon ons eigen feestje. Breng gerust zelf wat mee, muziek, lichtjes, drank, stoeltjes zitkussen, stoepkrijt, paraplu’s, kinderen, of wat te knabbelen en drink een gezellig glaasje mee! Die kerstboom verslepen naar je huis wordt ook al heel wat gemakkelijker en je buren helpen je gelijk mee de boom de trap op te dragen. Ben je te laat voor de kerstboom kun je nog altijd een potige buurman of misschien buurvouw charteren om samen met jouw elders een kerstboom te scoren.

(P.S. bovenstaande boom is van na de kerst! In het echt zien ze er natuurlijk vl beter uit J )

 

Fietsen in de straat.

In de straat speelt al jaren een probleem(pje) rond het fietsen en brommeren op de stoep. Een aantal mensen vind dit eng en/of ergert zich eraan maar er zijn ook veel bewoners zelf die op de stoep fietsen. Nu is er, zoals een van de bewoners in de facebook discussie opmerkte, uiteraard een groot verschil tussen stapvoets op de stoep rijden met de fiets en iemand van de sokken rijden met 40km op een scooter daarom pleit ik wel voor enige nuancering.

Vincent heeft al een tijdje geprobeerd daar een (deel)oplossing voor te vinden en met het stadsdeel gepraat tot nu toe zonder resultaat.  Als straat kunnen we daar echter wel wat (niet alles) aan doen.

 

Meest gehoorde suggesties zijn er twee:

1)      Start de communicatie hierover, maak mensen er bewust van (maar zet de mensen niet tegen elkaar op)

2)      Creer op een aantal plaatsen een plek waar je makkelijk met een fiets en scooter, liefst lopende!, de stoep op kan.

 

Voor het laatste willen we proberen om samen met een aantal bewoners nog eens met het stadsdeel te gaan zoeken naar oplossingen. Misschien als voorbeeld een stoeprand met een klein fietsgeultje op de plek tussen de geparkeerde auto’s waar geen boomtuin is? Als we er 3 aan elke kant van zouden kunnen creren zou dat dat de straat al in 4 delen splitsen zodat de afstand naar de woning veel kleiner wordt.

 

Parkeren op de hoek Jan van Galenstraat?

Op de hoek van de Orteliusstraat tegenover het koffiehuis wordt regelmatig hinderlijk en soms gevaarlijk geparkeerd, vaak door dezelfde auto’s. Geef dit door via een melding aan de gemeente of de politie (zie adressen in de signature). Op https://www.verbeterdebuurt.nl kun je een steunbetuiging geven aan deze melding die al gedaan is.

 

Katten: verdwaald?

Regelmatig wordt melding gemaakt van verdwenen of verdwaalde katten. Als je een kat kwijt bent kijk dan altijd even op de facebookpagina’s en als je er een gevonden/gezien hebt meld dit dan ook. Gebruik je geen facebook? Vraag het dan aan je buren. Zie ook het bericht op facebook van Yolande

 

Fossa

Sinds een paar dagen zijn de oorspronkelijke eigenaren Osman & Aysel weer terug op hun stekkie in de gracht: Fossa.

Je kunt er dinsdag tm zondag (maandag gesloten) weer als vanouds terecht vanaf 16:00 uur. In het voorjaar 2017 kun je er misschien alweer eerder op het terras genieten van het zonnetje en een kop koffie. Voor nu ben ik blij dat de donkere plek op het water weer verlicht is zodat het weer een gezellig plek wordt om een kop koffie te drinken, je feest te vieren of anderszins te vertoeven.

 

Boekje ‘Leven in de Fluwelen-Ortelius’

Vorig week was ‘onze burgervader’ Eberhart van der Laan in de Springplank om in gesprek te gaan met onze buurt.

Uiteraard was uw scribent daar aanwezig. Dit keer hebben we hem namens de straat ons zelfgemaakte boekje ‘Leven in de fluwelen-Ortelius’ en hem wat positieve en kritische woorden meegegeven.
Dit boekje is overigens nog steeds te koop voor nieuwe bewoners of bewoners die dit boekje nog niet hebben voor de gesubsidieerde prijs van € 3,=  Maak uw nieuwe buren hier op attent (en op de nieuwsbrief).

Ten slot wil ik nog even afsluiten met een cliffhanger J We kregen een e-mailtje van het kabinet van de burgermeester met de vraag wie hem dat boekje gegeven had. We zijn benieuwd wat hij te zeggen heeft maar daarover in de volgende nieuwsbrief J

Met vriendelijke groet

Tjerk, Caro, Paula, Thea en Paul

Orteliusstraat Email: info@fluwelen-Ortelius.nl
Orteliusstraat Website: http://www.fluwelen-ortelius.nl/
Orteliusstraat Facebook: https://www.facebook.com/fluwelenortelius

Orteliusstraat besloten Facebook: https://www.facebook.com/groups/487919621360852

Orteliusstraat Linkedin: http://www.linkedin.com/ zoek op groep Fluwelen-Ortelius

Amsterdam West Robert Scottbuurt Facebook: http://www.facebook.com/groups/Robertscottbuurt

Amsterdam West Robert Scottbuurt: http://www.west.amsterdam.nl/wonen_en/de_buurten_van_west/buurten/robert-scottbuurt/

Amsterdam West http://www.west.amsterdam.nl/

ABC West: http://www.abc-west.nl/

Huis van de buurt De Boeg Facebook: https://www.facebook.com/huisvandebuurt

Gebiedsmakelaar Robert Scottbuurt (stadsdeel): Chantal Buitenhuis C.Buitenhuis@amsterdam.nl

Wijkagent: Miel Beckers Miel.Beckers@politie.NL tel. 09008844

ABC West (bewonersondersteuning): Jamila Hammadi: j.hammadi@abc-west.nl

meldingen: https://itunes.apple.com/app/id449847909?mt=8