Beste Fluwelen-Ortelius buren

 

p.s. We plaatsen de diverse items, soms ook foto’s, ook in Facebook daar kun je er eventueel ‘live’ op reageren.

 

1)      Gebruik van de stoep

Er wordt al heel lang over het ge(of mis?)bruik van de stoep gesproken (voor zover ik me herinner al zo een 2 decennia!). In de straat wonen hardliners die zeggen: dat mag niet dus gewoon niet doen maar er wonen ook veel mensen in en buiten de straat die het toch doen.

Diegene die de stoep anders dan als wandel- of speelgebied gebruiken hebben allemaal een reden (sommige iets steekhoudender dan de andere) om dat te doen. De Fluwelen-Ortelius is ook echt niet de enige plek waar dat gebeurt uiteraard. Vandaag zat ik op een terrasje op het Sierplein en zag mensen van allerlei pluimage op alles wat rijdt op de stoep voorbijkomen, na 10 minuten maar opgehouden met tellen

Toch zijn we bezig met een campagne en voorbereiding van acties om dit knelpunt wat dragelijker te maken want tot slot zijn we een bijzondere straat

Bijgaand is een bondige inventarisatie van wat tot nu toe door de straat in de diverse gremia besproken is.

 

a.s. dinsdagmiddag, 3 oktober 2017, hebben we een afspraak met de gebiedsmakelaar en de beheerder van grijs en groen over het gebruik van de stoep.  We wilden daar graag met een vijftal mensen uit de straat met het stadsdeel schouwen en de mogelijkheden bespreken

 

Aan jullie, medestraatbewoners, de volgende vragen:

1a) Wie wil graag meepraten, heeft ideeën en kan dinsdagmiddag a.s? Email me dan even voor de details.

2a) Kan iemand echte incidenten (aanrijdingen met letsel) melden? Zijn die er? Wanneer? Door wie/wat?

(svp geen near accidents en geen foto’s van hekjes (daar hebben we inmiddels al een hele grote verzameling van ))

 

2)      Éénrichtingsverkeer vanaf de Hoofdweg Erasmusgracht naar Orteliusstraat

Van een bewoner van de straat de vraag of we eens wilde peilen hoe men dacht over een bord verboden in te rijden (alleen voor bewoners Robert Scottbuurt). Zou dat een idee zijn om dat aan te kaarten bij de gemeente? Of is men bang dat er dan veel sluipverkeer komt?

 

3)      Operatie clean day

Op vrijdag 15 september jl hebben Yolande, Thea, Renée, Douwe, Henk, Paul, Floor en dochter en 2 andere kinderen meegedaan met de operatie Clean day en de straat opgeruimd. Wat ontzettend opviel was hoe schoon de straat was. Het leukste vond ik dat 2 mensen vertelden dat ze een blikje expres hadden laten liggen voor ons . En passant hebben we nog even 2 kleine boompjes omgezaagd die in de boomspiegeltuinen wortelden en omdat we eigenlijk niks te doen hadden hebben we ook de bladeren maar geveegd. Hulde voor het stadsdeel die ons prima faciliteerde met handschoenen, bezems, vuilniszakken en ringen. Wel stond er veel onkruid maar Henk had al gebeld en zoals jullie kunnen zien is het hoog opgeschoten onkruid tussen de fietsenrekken en op de hoeken inmiddels verwijderd door de gemeente. Daarna nog genoeglijk even op ons vaste straatstekkie bij 328 nagetafeld onder het genot van een borreltje en een nootje samen met wat andere bewoners. Het grootste succes vond ik eigenlijk de constatering dat de straat ontzettend schoon was. Dat komt overigens mede doordat meerdere bewoners ook de straat en boomspiegels onderhouden, hulde! Kijk dat is nu eens een mooie resultaat van onze mini-leefgemeenschap!

 

4)      Straatfeest 21 jun 2018 revisited: input…?

Nadat ik door 3 bewoners gepord werd om eens aan ons 6-jaarlijks straatfeest iets te gaan doen een oproep in de nieuwsbrief gedaan om mee te denken/praten/doen… Misschien is het nog te vroeg? Maar mijn spreadsheetje is nog behoorlijk leeg. Is er animo? Zijn er ideeën? Organisatoren? Muziek, Discjockey’s? bbq? Barmensen, mensen met horecavergunning? Hardloopwedstrijd, rommelmarkt? Kinderactiviteiten zoals schminken, spelletjes, kresj enz, fotowedstrijd, huizen bekijken, danswedstrijd, kinderboerderij en luchtballonvaren of vind je het maar niks om maar iets te noemen?

Mail, whatsapp, facebook, instagram, twitter, bel ons of spreek ons gewoon aan maar laat wat van je horen. 

 

5)      Geluidsoverlast Springplank

De geluidsoverlast van de Springplank school was een tijdje beduidend minder maar nu 3x achter elkaar was het weer raak. Een aantal actieve bewoners uit onze straat zitten daar bovenop en hebben gelijk aan de (school)bel getrokken. Ook de directeur van de school is het nu wel zat en heeft de beheerder aangeschreven: handhaven of anders misschien stoppen …. Wordt vervolgd met wat minder lawaai hopelijk.

 

6)      Parkeren auto’s en fietsen

De ruimte tussen de auto’s is relatief klein dus is het van belang om precies goed tussen de strepen te parkeren. In het begin had niet iedereen dat door en werd er nog wel eens slordig geparkeerd, tegenwoordig gaat dat een stuk beter. Als je na 19:00 kijkt als de straat meestal vol staat met bewoners-auto’s zie ik bijna nooit meer lege gaten meer omdat er slordig geparkeerd is! De langere auto’s moeten wel heel precies parkeren want veel ruimte is er niet over bij sommige stationcars en ander grotere maten.
Ook een verzoek om geen fietsen (vaak kinder) aan de straatkant aan de fietsenrekken vast te maken, je kunt dan vaak niet meer normaal uit je auto komen.

 

7)      Eigen straatnaamborden

Het lijkt ons leuk om  onze straat ipv alleen een naambordje een wat speelsere manier te benoemen.

Zie https://www.facebook.com/geefstrateneengezicht/

Wat vinden jullie daarvan? Wel een regeltje eigen inbreng van de Fluwelen-Ortelius?

 

8)      Oogstfeest  Robert Scottplein 8 oktober

Op 8 oktober is er een hele happening op het RobertScottplein, zie de bijgaande flyer, eten, drinken, kermisachtige attracties, kraampjes met voorlichting over allerlei activiteiten, ook veel te doen voor kinderen. Kom dus even gezellig langs!

 

9)      Hoe kunnen wij wat bijdragen aan het klimaat accoord: zonnepanelen op het dak van de WOW!

Op 15 september jl zijn de zonnepanelen op het dak van het WOWgebouw (Wilzanglaan) in productie gegaan. Onze straat valt ook binnen de ‘Postcoderoos’ die mee mag doen. Er zijn nog een paar zonnepanelen beschikbaar. Geen problemen met administratie, VVE’s of iets. Vooraarden in een notedop: € 350 per zonnepaneel, 8 jaar gegarandeerd, overstap op Qurrent of Green choice (dan doe je sowieso al wat aan het klimaat) en verrekening met energie.

Zie verder: http:/wow.ecostroom.nu/aanmelden.html

  


Met vriendelijke groet

Tjerk, Caro, Thea, Yolande en Paul

Orteliusstraat Email: info@fluwelen-Ortelius.nl
Orteliusstraat Website: http://www.fluwelen-ortelius.nl/
Orteliusstraat Facebook: https://www.facebook.com/fluwelenortelius

Orteliusstraat besloten Facebook: https://www.facebook.com/groups/487919621360852

Orteliusstraat Linkedin: http://www.linkedin.com/ zoek op groep Fluwelen-Ortelius

Amsterdam West Robert Scottbuurt Facebook: http://www.facebook.com/groups/Robertscottbuurt

Amsterdam West Robert Scottbuurt: http://www.west.amsterdam.nl/wonen_en/de_buurten_van_west/buurten/robert-scottbuurt/

Amsterdam West http://www.west.amsterdam.nl/

ABC West: http://www.abc-west.nl/

Huis van de buurt De Boeg Facebook: https://www.facebook.com/huisvandebuurt

Gebiedsmakelaar Robert Scottbuurt (stadsdeel): Chantal Buitenhuis C.Buitenhuis@amsterdam.nl

Wijkagent: Miel Beckers Miel.Beckers@politie.NL tel. 0900 88 44

ABC West (bewonersondersteuning): Jamila Hammadi: j.hammadi@abc-west.nl

meldingen (problemen straatmeubilair, afval enz): https://itunes.apple.com/app/id449847909?mt=8